Een blikvanger van een felsdak, of een unieke voorgevel? Bij Slegers Felstechniek uit Beek en Donk bent u aan het juiste adres. Van koper, zink, lood of aluminium maken wij alles voor op het dak door middel van het gebruik van Felstechniek. Met passie en meesterschap wordt deze oude ambachtelijke
techniek in een moderne vormgeving toegepast en omgezet in meesterlijke felsdaken, verfijnde ornamenten en stoere afwerkingen. Allemaal uniek, volledig met de hand gemaakt in het atelier van Slegers Felstechniek.
Felsen is een metaalbewerkingstechniek waarbij door middel van vouwen plaatmateriaal wordt verbonden, zonder dat hier een lasnaad aan te pas komt. Deze techniek kan worden toegepast op daken, gevels en boeiboorden. Het zorgt ervoor dat er ruimte is voor uitzetting en krimp. Daarnaast is het volledig regenwaterdicht. Deze bijzondere en uitzonderlijke techniek is het specialisme van Meesterfelser Peter Slegers.
Kegels, bollen en andere ronde vormen zijn uitermate Geschikt om te forceren. Allereerst maken wij een mal van hout in de vorm van het eindproduct. Al draaiende wordt het materiaal met de hand om de mal gevormd. Het resultaat is een naadloze, holle vorm. Ook bij het forceren kunt u kiezen uit verschillende materialen. Maar door de producteigenschappen is niet ieder materiaal geschikt voor iedere toepassing.
In sommige gevallen moet er seriematig gewerkt worden. Bijvoorbeeld een reeks losagnes met een ornament erop, of een product waarbij om de centimeter een inkeping of geultje moet komen. In dit geval moet de hele reeks identiek worden. Dit uiterste precisie werk doen wij deels met de hand en deels met de machine.
Soms zijn vormen en ornamenten te gecompliceerd om te forceren of te persen. We zien dit vaak bij renovaties of restauraties van oude gebouwen en daken. De ornamenten van deze gebouwen bevatten veel sierlijke vormen en minuscule details. In deze gevallen maken wij een mal van gietzand die wij omkisten. Daarna gieten wij het vloeibare materiaal in de mal. En dan is het afwachten. Het moment dat de kist open gaat en er een puntgaaf ornament tevoorschijn komt is altijd geweldig.
De meeste technieken die wij hanteren zijn gebaseerd op zo min mogelijk lasnaden en zoveel mogelijk naadloze aansluitingen. Maar soms kom je daar niet onderuit. Bijvoorbeeld bij ornamenten die uit meerdere delen bestaan. Meestal kunnen wij alles in het atelier lassen, maar soms moet er gelast worden in het werk.